Σκόρπιες Λέξεις

Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής

Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής – Noam Chomsky

chomsky_mass_media
Από το οπισθόφυλλο:
 
Όσοι έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των περιοδικών των διανοούμενων και ελέγχουν το μηχανισμό της εκπαίδευσης, θα μπορούσαν να αναφερθούν ως μια τάξη «κομισάριων». Ιδού η βασική λειτουργία τους: να σχεδιάσουν, διαδώσουν και δημιουργήσουν ένα σύστημα δογμάτων και πεποιθήσεων, τα οποία θα υπονομεύσουν την ανεξάρτητη σκέψη και θα εμποδίσουν την κατανόηση και ανάλυση των διεθνών καταστάσεων και των συνεπειών τους

 

Αποσπάσματα:

 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν εγγενείς ανάγκες για ελευθερία και τη δυνατότητα να ελέγχουν τον εαυτό τους.

Δε θέλουν ανθρώπους που είναι σε θέση να αποφασίζουν και να συμμετέχουν. Θέλουν έναν παθητικό και υπάκουο πληθυσμό πελατών και πολιτικών θεατών – μια κοινότητα ανθρώπων που είναι τόσο ατομικοποιημένοι και απομονωμένοι, ώστε να μη μπορούν να ενώσουν τα περιορισμένα τους αποθέματα δύναμης και να καταστούν μια ανεξάρτητη ισχυρή δύναμη η οποία θα διασπούσε τη συγκεντρωμένη εξουσία.

Το σύστημα προπαγάνδας περιλαμβάνει όχι μόνο το πώς τα γεγονότα παρουσιάζονται στις ειδήσεις αλλά και πώς παρουσιάζονται στα ψυχαγωγικά προγράμματα – αυτή την τεράστια σφαίρα των ΜΜΕ η οποία απλά ασχολείται με τον αποπροσανατολισμό των ανθρώπων, καθιστώντας τους περισσότερο ηλίθιους και παθητικούς.

Σ΄ένα Κράτος στο οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει το λαό δια της βίας, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ελέγξει τη σκέψη του. […] Αν ο λαός μπορεί να μιλήσει, καλό είναι να ελέγχεις τί λέει, που σημαίνει να ελέγξεις τί σκέφτεται.

Τα σχολεία είναι θεσμοί για κατήχηση, επιβολή πειθαρχίας, αποκλεισμό της δυνατότητας ανάπτυξης ανεξάρτητης σκέψης και παίζουν ένα θεσμικό ρόλο σ΄ένα σύστημα ελέγχου και επιβολής.

Η προπαγάνδα συχνά λειτουργεί καλύτερα μεταξύ των μορφωμένων παρά μεταξύ των αμόρφωτων. [Οι μορφωμένοι] επηρεάζονται περισσότερο γιατί διαβάζουν περισσότερο, είναι οι ίδιοι φορείς προπαγάνδας και είναι μέρος της προνομιούχας ελίτ.

Οι ειδικοί της νομιμοποίησης (αυτοί που εργάζονται για να προσδώσουν νομιμότητα στην όποια πράξη των ανθρώπων της εξουσίας) είναι κυρίως οι προνομιούχες, μορφωμένες ελίτ. Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δάσκαλοι. Αυτή η κατηγορία έχει ένα είδος θεσμικού στόχου που είναι η δημιουργία του συστήματος πειθούς, το οποίο θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της συναίνεσης.

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι λένε την αλήθεια. Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα είναι τέτοιος που δεν μπορείς ν΄αποφοιτήσεις αν δεν έχει αποδεχθεί την κατήχηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Απρίλιος 17, 2014 by in Αποσπάσματα,Βιβλία.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: