Σκόρπιες Λέξεις

Δυο ώρες διαύγειας

Δυο ώρες διαύγειας – Noam Chomsky

chomsky_two_hours
Από το οπισθόφυλλο:
 
Μια μοναχική αλλά τολμηρή φωνή αντιμέτωπη με την τεράστια δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις αλλεπάλληλες ψεύτικες δηλώσεις ουδετερότητας και τις απίστευτες πληροφορίες που κυκλοφορούν: η φωνή του Νόαμ Τσόμσκι. Σε ηλικία 84 ετών, είναι ένα μνημείο αντικουλτούρας. Από τον πόλεμο του Βιετνάμ, αυτός ο ριζοσπάστης διανοητής καταδικάζει την οργάνωση του κόσμου προς όφελος των οικονομικών ολιγαρχιών.

Σ’ αυτές τις ελεύθερες, παράδοξες και αιχμηρές συζητήσεις, ο Νόαμ Τσόμσκι αποκρυπτογραφεί τους μηχανισμούς της κοινωνίας της αγοράς, την αόρατη οικονομία, την κατασκευή συναίνεσης, τα κέντρα εξουσίας…

Πίσω από τη φαινομενική ουδετερότητα του συστήματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης κρύβονται προϋποθέσεις που καταρρέουν όταν απογυμνωθούν. Γι’ αυτό ο Νόαμ Τσόμσκι παραμένει αναντικατάστατος: αυτές οι «Δυο Ώρες Διαύγειας» προσφέρουν ένα υπέροχο αντίδοτο στις ψεύτικες ενδείξεις.

 

Αποσπάσματα:

 

Στην πραγματικότητα ο ρόλος των διανοούμενων συνίσταται στο να κάνουν ότι πρέπει ώστε οι άνθρωποι να παραμένουν παθητικοί, υπάκουοι και προγραμματισμένοι.

Οι μηχανισμοί της δημοκρατίας που εφαρμόζουμε είναι σαφείς: Η χώρα πρέπει να κυβερνάται από “υπεύθυνους” πολίτες, μια πρωτοπορία … οι υπόλοιποι πρέπει απλώς να κάθονται φρόνημα.

Δ/νων Σύμβουλος πολυεθνικής: “Πρέπει να προσανατολίσουμε τον κόσμο προς τα επιπόλαια πράγματα της ζωής, όπως η κατανάλωση”

Οι “αναγνωρισμένοι” διανοούμενοι είναι εκείνοι που, μέσα από το δικό τους σύστημα εξουσίας, έχουν τιμηθεί με τον τίτλο των “υπεύθυνων” διανοούμενων. Καμιά φορά τους αποκαλούν “τεχνοκράτες διανοούμενους” για να τους ξεχωρίσουν από τους “ανατρεπτικούς διανοούμενους” που σπείρουν την αναστάτωση και είναι ανεύθυνοι.

Όταν υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έκφρασης, δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το περιεχόμενο των απόψεων, ούτε με τις πεποιθήσεις του προσώπου που δέχεται επίθεση. […] Ή υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για τις ιδέες που απεχθανόμαστε ή παραδεχόμαστε ότι συμφωνούμε με τα δόγματα του Γκέμπελς και του Ζντάνοφ. Ακόμη κι αυτοί υπερασπιζόταν το δικαίωμα έκφρασης για τις ιδέες με τις οποίες συμφωνούσαν.

Γνωστοί διανοούμενοι βλέπουν στο λαό ένα “αποπροσανατολισμένο κοπάδι” που πρέπει να καθοδηγηθεί για το καλό του, παίρνοντας σα δεδομένη τη “βλακεία του μέσου ανθρώπου”. Οι μέντορές του θα του δώσουν τις απαραίτητες φαντασιώσεις, θα τον εφοδιάσουν με τις απλές αλλά αποτελεσματικές ιδέες. Σε μια δημοκρατία, ο ρόλος που παρέχεται στις μάζες πρέπει να είναι εκείνος των θεατών που ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν, και όχι εκείνος των συμμετεχόντων.

Οι ισχυροί χρειάζονται το Κράτος, πρώτον για να ελέγχει τον κόσμο αλλά και για να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε το κόστος και τους κινδύνους να τα αναλαμβάνει συλλογικά η κοινωνία.

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά ένα πολιτικό φαινόμενο που επινοήθηκε για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η Δημοκρατία είναι ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι είναι θεατές και όχι άτομα με δράση. Σε τακτά διαστήματα ψηφίζουν και εκλέγουν κάποιον απ΄την τάξη των αρχηγών για να τους κυβερνήσει. Ύστερα πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους και να ασχοληθούν με τις δουλειές τους, να καταναλώνουν, να βλέπουν τηλεόραση, να μαγειρεύουν … αλλά κυρίως να μην ενοχλούν. Αυτό είναι η Δημοκρατία.

Όλη η τέχνη της προπαγάνδας συνίσταται στο να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι ανίσχυροι, απομονωμένοι, αποκομμένοι από τους άλλους.

Η άκρα δεξιά εκδηλώνεται στις ΗΠΑ με τη μορφή του χριστιανικού φονταμενταλισμού.

Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σ΄αυτό που σκέφτεται η κοινή γνώμη και σ΄εκείνο που προσπαθεί να την κάνει να πιστέψει η προπαγάνδα των ελίτ. Αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να επαναστατήσουν δεν είναι η άγνοια. […] Οι άνθρωποι δεν επαναστατούν γιατί κοστίζει ακριβά. Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε την τάξη πραγμάτων διακινδυνεύετε να το πληρώσετε πολύ ακριβά. […] Ο μόνος τρόπος να σωθούν [οι αντιδρώντες] είναι να οργανωθούν. Άνθρωποι οργανωμένοι μπορούν να πληρώσουν το τίμημα που ένα μεμονωμένο άτομο δεν μπορεί να αναλάβει μόνο του. Γι΄αυτό και γίνονται τόσες προσπάθειες ώστε να διαλυθούν τέτοιου είδους οργανώσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Μαΐου 2, 2014 by in Αποσπάσματα,Βιβλία.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: