Σκόρπιες Λέξεις

Tic

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος – Ιστορίες για τους ανθρώπους του καλαμποκιού

Σύμφωνα με την πολιτιστική μας παράδοση, ο κόσμος δημιουργήθηκε από διάφορους θεούς. Κάποιοι θεοί, που ήταν πολύ χορευταράδες ή πολύ σαματατζήδες – όπως τους λέμε – δεν τον έκαναν πλήρη. Άφησαν πράγματα εκκρεμή, ή πράγματα που δεν έγιναν καλά.

Ένα από αυτά ήταν ότι δεν έφτιαξαν όλους τους άντρες και τις γυναίκες πλήρεις, δηλαδή με καλή καρδιά, αλλά πού και πού όλο και κάποιος μικρόψυχος και φαύλος κυβερνήτης ή πρόεδρος της χώρας εμφανιζόταν.

Όταν κατάλαβαν οι θεοί αυτή την αδικία, ότι υπήρχαν άντρες και γυναίκες που ζούσαν σε βάρος των υπολοίπων, θέλησαν να δώσουν λίγη βοήθεια στους άντρες και τις γυναίκες του καλαμποκιού, στους ινδιάνικους λαούς αυτής της χώρας.

Για να τους βοηθήσουν λοιπόν, τους αφαίρεσαν μια λέξη: τους αφαίρεσαν το εγώ. Στους ιθαγενείς λαούς, στις φυλές των Μάγιας και σε πολλούς λαούς αυτής της χώρας, η λέξη εγώ δεν υπάρχει. Στη θέση της χρησιμοποιείται το εμείς.

Στις δικές μας γλώσσες των Μάγιας είναι το tic. Αυτή η κατάληξη tic, που αναφέρεται στο συλλογικό ή στη συλλογικότητα, επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Και το εγώ δεν εμφανίζεται πουθενά.

“Εμείς δε φοβόμαστε να πεθάνουμε πολεμώντας” λέμε. Ποτέ δε μιλάμε στον ενικό. Το tic που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στις γλώσσες μας, μοιάζει με το τικ-τακ αυτού του ρολογιού που επιθυμούμε να πλησιάσουμε, για να γίνουμε μέρος αυτής της χώρας, χωρίς να αποτελούμε γι΄αυτήν ντροπή, προσβολή, ή αντικείμενο χλευασμού και ελεημοσύνης.

Συζήτηση στο Πανεπιστήμιου της Σονόρα, Οκτώβρης 2006

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on Ιουνίου 29, 2014 by in Κείμενα.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: